«Ο φόβος της φοβίας»

Ένα έντονο και πολύ δυσάρεστο συναίσθημα που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς προστασίας και επιβίωσης.

Χάρη στο φόβο ο άνθρωπος είναι σε θέση να αντιληφθεί τους κινδύνους που τον απειλούν και καθίσταται ικανός να προστατεύσει τη ζωή του και τους γύρω του. Η αντίδραση απέναντι στο φόβο είναι μια φυσιολογική και χρήσιμη κατάσταση στην ζωή του ανθρώπου.

Τι γίνεται όμως όταν ο φόβος μετατρέπεται σε φοβία;

Πώς αντιστρέφεται η χρησιμότητα του και οδηγεί σε μια παράλογη και επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση;

Ενώ λοιπόν ο φόβος είναι μια φυσιολογική κατάσταση οι φοβίες, ο παράλογος φόβος δηλαδή, είναι μια ψυχική διαταραχή, μια κατάσταση που παγιδεύει το άτομο και δεν το προστατεύει.

Το αίσθημα του φόβου είναι μια συναισθηματική αντίδραση σε ένα πραγματικό ερέθισμα απειλής. Όλες οι λειτουργίες του ανθρώπου ενεργοποιούνται με σκοπό να ανταπεξέλθει στον κίνδυνο μέσω της φυγής.

Όταν παρέλθει η απειλή σταματάει και το αίσθημα του φόβου.

Αντίθετα η φοβία είναι ένα συναίσθημα απέναντι σε μια κατάσταση που δεν απειλεί το άτομο σε πραγματικό χρόνο. Παρότι το άτομο γνωρίζει ότι ο φόβος του είναι παράλογός δεν είναι σε θέση να ελέγξει το άγχος του εκείνη τη στιγμή.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το άτομο να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με τον παράγοντα που του δημιουργεί αυτό το παράλογο συναίσθημα φόβου γεγονός που το οδηγεί σε δυσκολίες στην καθημερινή του ζωή.

Πολλές φορές οι φοβίες στη ζωή ενός ατόμου είναι αποτέλεσμα τραυματικών εμπειριών ή μίμησης στην εξέλιξη της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους και μιμούμενα καταστάσεις και αντιδράσεις. Το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί ισχυρό πρότυπο μίμησης για ένα παιδί. Έτσι λοιπόν μέσω της παρατήρησης  «αντιγράφουν» πολλές φορές τις αντιδράσεις των γονιών, παράδειγμα σε μια φοβία ,χωρίς να γίνονται περαιτέρω γνωστικές διαδικασίες. Μεγαλώνοντας λοιπόν σε ένα περιβάλλον που ο φόβος κατέχει υψηλή θέση δημιουργούν την αντίληψη ενός επικινδύνου κόσμου.

Από την άλλη η εκδήλωση της φοβίας συνδέεται με ένα ασυνείδητο πρόβλημα που απασχολεί το άτομο και δεν μπορεί να βρει λύση σε αυτό είτε σε συνειδητό είτε σε ασυνείδητο επίπεδο.

Οι φοβίες αφορούν όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και επηρεάζουν όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Η έγκαιρη διάγνωση , η έγκαιρη παρέμβαση, η σωστή επιλογή της μεθόδου θεραπείας όπως επίσης και η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση από την πλευρά της πολιτείας είναι πολύ σημαντικές ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας που διαμορφώνεται ο ψυχικός μας κόσμος.

Θάλεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: