Ζωή είναι «βουτάω»!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φτιάξει έναν κόσμο στο μυαλό μας και δυστυχώς χάνουμε όσα γίνονται γύρω μας  . 

Βλέπουμε και ερμηνεύουμε τα πάντα όπως τα έχουμε ορίσει μέσα στο κεφάλι μας και αντιδρούμε αυτόματα και χωρίς επίγνωση.  Έτσι ούτε η κρίση μας είναι πάντα αντικειμενική αλλά ούτε βλέπουμε την πραγματική ουσία και διάσταση του κόσμου μας, των συναισθημάτων και των σχέσεων μας.

Μπορούμε με κάποιον τρόπο άραγε να δούμε τα πράγματα όπως ακριβώς  είναι χωρίς να δίνουμε την ερμηνεία που έχουμε μάθει και παπαγαλίσει;

Η απάντηση είναι ναι… Mπορούμε!! Μπορούμε όμως μόνο όταν ζούμε συνειδητά. Όταν ήμαστε παρόντες στη ζωή μας.  Και εδώ έρχεται το λεγόμενο mindfulnes ή αλλιώς ενσυνειδητότητα.

Ενσυνειδητότητα  ή επίγνωση λοιπόν είναι η ικανότητα να είμαστε σκόπιμα παρόντες στην κάθε στιγμή, χωρίς καμία κριτική διάθεση.

Τι κερδίζουμε αν είμαστε ενσυνείδητοι;

 • Απελευθερωνόμαστε από το άγχος που δημιουργούν οι σκέψεις μας, οι οποίες συνήθως έχουν την τάση είτε να αναπολούν το παρελθόν είτε να προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον και έτσι γινόμαστε πιο ήρεμοι και χαρούμενοι.
 • Βελτιώνονται οι σχέσεις μας με τους άλλους, αφού είμαστε εκεί ακούγοντας τους πραγματικά  και παρατηρώντας τους.
 • Βελτιώνονται οι σχέσεις μας με τον εαυτό μας. Ακούμε τα συναισθήματα μας και τα καταλαβαίνουμε.
 • Μας  βοηθάει στο να αντιληφθούμε τους λόγους που νοιώθουμε κάτι και πολλές φορές δρα ψυχοθεραπευτικά αφού κατανοώντας ένα συναίσθημα που εμφανίζεται σε μοτίβα συμπεριφορών,  μπορούμε και να το θεραπεύσουμε.
 • Η ενσυναίσθηση αυξάνεται  με την ενσυνειδητότητα.   Έτσι αποδεχόμαστε τους άλλους και είμαστε πιο ανοιχτοί απέναντι τους.
 • Διαχειριζόμαστε πιο εύκολα τα συναισθήματα μας και τις συμπεριφορές μας
 • Γινόμαστε πιο παραγωγικοί  και δημιουργικοί.
 • Αυξάνεται η αυτοκυριαρχία μας
 • Βγαίνουμε πιο εύκολα από την ζώνη ασφαλείας μας.     
 • Βελτιώνεται η μνήμη. Και πολλά πολλά άλλα…
 • Αλλά το πιο σημαντικό; ΖΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!

Πως όμως γινόμαστε ενσυνείδητοι;

Η ενσυνειδητότητα είναι μια δεξιότητα  και όπως κάθε άλλη, μαθαίνεται και αναπτύσσεται με την εξάσκηση.

 • Ένας καλός τρόπος εξάσκησης είναι ο διαλογισμός. Να χαλαρώσουμε δηλαδή (δεν είναι ανάγκη να κάτσουμε με το πόδι στο κεφάλι!!)και να συγκεντρωθούμε πχ στην αναπνοή μας.  Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά εκεί είναι που ξεκινάει το γλέντι…!!! Όποια σκέψη μπορεί να εμφανιστεί θα το «θυμηθεί» εκείνη την στιγμή. Εμείς όμως δεν πρέπει να πτοούμαστε. Τις ακούμε, δεν τις κρίνουμε και επανερχόμαστε στην αναπνοή μας.
 • Ένας άλλος τρόπος είναι να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να κάνουμε συνειδητά κάποια πράγματα. Για παράδειγμα όταν πλένουμε τα χέρια μας ή όταν περπατάμε. Να νοιώθουμε το σώμα μας και να χρησιμοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις. Και όταν το μυαλό φεύγει…το «κοιτάμε»  και επανερχόμαστε.
 • Ο τρίτος τρόπος που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η αυτοπαρατήρηση. Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο «βγαίνουμε» από το σώμα μας και μας παρατηρούμε.  Πως μιλάμε, πως περπατάμε, πως στεκόμαστε, πως σκεφτόμαστε, πως συμπεριφερόμαστε…

Όσο απλοί και να φαίνονται αυτοί οι τρείς τρόποι διαλογισμού, πιστέψτε με δεν είναι. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την στιγμή που καταφέρνει κάποιος να είναι απόλυτα παρόν.

Γιατί ζωή δεν είναι «μπαίνω στον αυτόματο» κάνω  πράγματα και απλά αναπνέω…

Ζωή είναι «βουτάω» και νοιώθω και καταλαβαίνω την κάθε μου ανάσα…

Ελένη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: