Email me…

Μπορεί η τελευταία χρονιά να είναι δύσκολη και ομολογουμένως πρωτόγνωρη, αλλά σε αυτούς τους κατά τα άλλα χαλεπούς καιρούς, η τεχνολογία είναι στα φόρτε της, πράγμα που μας εξυπηρετεί ιδιαίτερα και διευκολύνει την καθημερινότητα μας. Ζούμε στην digital εποχή και ναι τα πράγματα γίνονται με ένα click και πόσο μας αρέσει αυτό! Από την επικοινωνία, τις οικονομικές συναλλαγές μας, μέχρι τις αγορές μας και την παραγγελία καφέ ή φαγητού, το πάτημα ενός κουμπιού στο keyboard ή στο κινητό μας, αρκεί! Και είναι η αλήθεια ότι η παραμονή «εντός των τειχών» έχει γίνει κουραστική, αλλά τα πάντα έρχονται δίπλα μας με την πρόσβαση στο internet.

Εκτός από τα accounts μας στα διάφορα social media, μια διεύθυνση email έχουμε όλοι μας, με την οποία είναι συνδεδεμένα. Άλλοι από εμάς έχουμε περισσότερες από μια. Ένα προσωπικό και ένα εταιρικό, ή πολλές φορές δύο προσωπικά – γιατί όχι – σε διαφορετικό email provider. Εκεί είναι που γίνεται όλη η δουλειά. Η αρχή όλων είναι η δημιουργία του email μας. Για να περάσουμε την ψηφιακή πύλη πρέπει να έχουμε τουλάχιστον μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχειδρομείου. Εκεί, για παράδειγμα, λαμβάνουμε τις επιβεβαίωσεις των εκάστοτε online παραγγελίων μας, διάφορες προσφορές που, ίσως, δεν πρέπει να αγνοήσουμε, την επικοινωνία με τον manager μας (που σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσουμε) και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που πιθανώς μας αφορά. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Digital Marketing, το κομμάτι του email marketing, η διαδικασία δηλαδή επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού – πελατών  μέσω email,  δε θα πρέπει να λείπει από τη γενικότερη στρατηγική διαφήμισης μιας εταιρείας.

Ήταν λοιπόν το 1971, όταν ο Ρέι Τόμλινσον, δημιούργησε το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, μέσω του οποίου μπορούσαν να επικοινωνήσουν, ανταλάσσοντας emails, χρήστες από διαφορετικούς servers. Αναφερόμαστε σε μια τεράστια καινοτομία για την τότε εποχή, όπου μέσω του δικτύου του Apranet (σα να λέμε το σημερινό internet), μπορούσαν να επικοινωνήσουν μόνο όσοι ήταν συνδεδεμένοι στον ίδιο υπολογιστή. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποίησε το πασίγνωστο πλέον, σύμβολο @, για να διαχωρίσει το όνομα του χρήστη από το όνομα του διακομιστή, γεννώντας τα emails (όπως προτιμούσε ο ίδιος) και όχι e-mails. «Είμαι απλώς ένας άνθρωπος που προσπαθεί να διατηρήσει τον κόσμο ενωμένο». «Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί αρκετό καιρό ώστε να καταργηθεί η παύλα».

«Ήταν απλώς μεράκι, κάτι βολικό που έπρεπε να το δοκιμάσω. Χρειάστηκαν συνολικά πέντε, έξι ώρες για να τα καταφέρω, μέσα σε μία ή δυο εβδομάδες. Δεν δούλευα σε αυτό συστηματικά. Είχα να κάνω και την κανονική δουλειά μου», ανέφερε ο ίδιος.Για αυτό το αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας καθημερινότητας, τη στιγμή της γέννησης του, ο ίδιος ο Τόμλινσον, ανέφερε στο συνάδελφο του «Μην το πεις πουθενά, υποτίθεται ότι δουλεύουμε πάνω σε κάτι άλλο!». Για το πρώτο δοκιμαστικό μήνυμα ο ίδος ανέφερε ότι δε θυμάται ακριβώς τι ήταν, μιας και προέκυψε από τυχαία γράμματα πάνω στο πληκτρολόγιο.

Ο Ρέι Τόμλινσον γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης το 1941. Τη δεκαετία του 1960, ως πτυχιούχος ηλεκτρονικός μηχανικός από το Πολυτεχνείο Rensselaer, συνέχισε τις σπουδές του στο MIT της Βοστώνης.

Πέθανε στις 5 Μαρτίου 2016 σε ηλικία 74 ετών.

Για το αναμφίβολα σπουδαίο έργο του, το οποίο άλλαξε ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, βραβεύτηκε πολλές φορές, ενώ κατέχει και μια θέση, ως μέλος του Internet Hall of Fame!

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: