ΒΙΤΑΜΙΝΗ D- Η Βιταμίνη του ήλιου vs COVID-19

Ο βασικός ρόλος της  βιταμίνη D3  είναι να ρυθμίζει την ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου για  ενδυνάμωση του σκελετού και των δοντιών και να φροντίζει να διατηρηθούν φυσιολογικά τα  επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα  μας μετά από καταπόνηση του σώματος μας.

 Όμως,  μετά από τελευταίες έρευνες που έγιναν την περίοδο αυτή της πανδημίας, αποδείχθηκε ότι  σε συγκέντρωση  > 50 ng/ml θωρακίζει το ανοσοποιητικό από ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις εμποδίζοντας ακόμη και την σύνδεση των ιών και μικροβίων με τα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά προστατεύοντας και από αυτοάνοσα νοσήματα.

Όσον αφορά το κορωνοϊό, από τα έως τώρα δεδομένα, είναι αρκετά πιθανό, η κατακλυσμιαία πνευμονία στην οποία οδηγεί η νόσος COVID-19, να οφείλεται κυρίως σε ανεξέλεγκτη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Φαίνεται επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για την προσβολή από τον ιό όσο και για την εμφάνιση σοβαρής πνευμονικής νόσου. Είναι επομένως κρίσιμης σημασίας να θωρακιστεί ο πληθυσμός με βιταμίνη D ενόψει της πανδημίας.

Αξίζει λοιπόν να μιλήσουμε για αυτή τη βιταμίνη και να μάθουμε παραπάνω πράγματα για αυτή.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε ανθρώπους να αναφέρουν πως έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3. Πιο συγκεκριμένα πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι 6 στους 10 Έλληνες έχει ανεπάρκεια  D3. Σίγουρα αυτό μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση καθώς στην Ελλάδα ένα από τα πράγματα που δε στερούμαστε είναι σίγουρα ο ήλιος. Βέβαια το ότι τον βλέπουμε από το παραθυρό μας μέσα από το γραφείο ή το σπίτι μας δε σημαίνει και ότι εκτιθόμαστε καθημερινά επαρκως για να προσλάβουμε την επιθυμητή ποσότητα. Επίσης, η αυξημένη χρήση αντιηλιακού και ο έντονος ρουχισμός που καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματος μας κάνει το έργο του ακόμα πιο δύσκολο.

Τα κυριότερα όμως αίτια που εξηγούν αυτό το φαινόμενο και δύσκολα περνούν από το μυαλό μας είναι:

  • Το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας που δεν επιτρέπει επαρκή υπεριώδη ακτινοβολία, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
  • Το πιο σκούρο χρώμα του δέρματος, καθώς τα ανοιχτόχρωμα δέρματα συνθέτους μεγαλύτερες ποσότητες D3.
  • Ενδεχομένως γενετική προδιάθεση
  • Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών

Ποιες άλλες επιδράσεις έχει στον οργανισμό μας;

  • Λειτουργία του θυροειδή και του παραθυροειδή αδένα
  • Φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη βελτίωση διαφόρων ψυχιατρικών νόσων
  • Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα

Πως προσλαμβάνουμε την βιταμίνη D3

Είναι μία απάντηση που λίγο πολύ όλοι μας την γνωρίζουμε. Το φως του ήλιου και συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία συμβάλει στον σχηματισμό της βιταμίνης D στο δέρμα μας. Υπολογίζεται ότι χρειάζεται περίπου 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο για να συνθέσουμε την ποσότητα που χρειάζομαστε.

Εκτός όμως από τον ήλιο, άλλη πηγή βιταμίνης D3 είναι η διατροφή μας και συγκεκριμένα οι τροφές που είναι πλούσιες σ ’αυτή είναι το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια(σολομός, ρέγγα , σαρδέλες, τόνος) , το μουρουνέλαιο, τα μανιτάρια και το αβγό.

Πότε όμως έχουμε έλλειψη βιταμίνης D3;

 Η έλλειψη της μετράται μέσω των επιπέδων της 25(ΟΗ) D3 στο αίμα, με εξειδικευμένη εξέταση αίματος όπου τα αποτελέσματα βγαίνουν περίπου σε μία μέρα. Έτσι, ανάλογα με τις τιμές της στο αίμα έχουμε:

  1. Επάρκεια: >30 ng/ml
  2. Ανεπάρκεια : 10-30 ng/ml
  3. Έλλειψη : <10 ng/ml

Η σοβαρή έλλειψη είναι πολύ σπάνια στο δυτικό κόσμο. Αν συμβεί μπορεί να προκαλέσει μια πολύ βαριά κατάσταση που ονομάζεται οστεομαλακία στους ενήλικες και ραχίτιδα στα παιδιά, νοσήματα που δε σχετίζονται με την οστεοπόρωση.

Τέλος, με ποιο τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη αυτής της σημαντικής για την υγεία βιταμίνης

-Να αυξήσουμε την έκθεσή μας στον ήλιο με το να κινούμαστε πιο συχνά και περισσότερο στην ύπαιθρο. Στην περίπτωση των ηλικιωμένων καλό θα είναι να εκτίθενται είτε νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα όπου ο ήλιος δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

-Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις όπου οι ανάγκες του οργανισμού δεν καλύπτονται.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να χορηγούνται δόσεις πάνω από 2000 μονάδων χωρίς ιατρική παρακολούθηση, καθώς η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή και δεν αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό μας και  η λήψη μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει ατονία, εμετό, διάρροια και αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου σε διάφορα όργανα.

Ειρήνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: