Η σημασία της Ψυχικής Υγείας

Η ψυχική, σωματική και κοινωνική υγεία είναι παράγοντες ζωτικής σημασίας που συμπλέκονται και αλληλεξαρτώνται στενά. Η ψυχική υγεία είναι αποφασιστικής σημασίας για την εν γένει ευεξία ατόμων, κοινωνιών και χωρών. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα άτομο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά, αισθάνεται, σκέφτεται , όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις διάφορες καταστάσεις άγχους.

Για την διατήρηση μιας ισορροπημένης ζωής είναι πολύ σημαντική, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του ανθρώπου, η διατήρηση της ψυχικής του υγείας.

Ο όρος «ψυχική υγεία» δεν περιγράφει απλά την απουσία ψυχικής διαταραχής, αλλά αποτελεί μια έννοια αρκετά ευρύτερη, που περιλαμβάνει την ικανότητα των ατόμων και των ομάδων να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον, με τρόπο που προάγει την υποκειμενική τους ευημερία.

Η κακή ψυχική υγεία αποτελεί βασικό παράγοντα για έναν άνθρωπο. Η κακή ψυχική υγεία συνεπάγεται σε διαφοροποιημένα ζητήματα ψυχικής υγείας και έντασης,

Παράγοντες που επιδρούν στην ψυχική υγεία ενός ατόμου είναι τόσο βιολογικοί, όπου είναι αποτέλεσμα γενετικών και αναπτυξιακών διαφοροποιήσεων, όσο και ψυχολογικοί- κοινωνικοί, που αφορούν στην κακοποίηση, την οικονομική κατάσταση, τις κοινωνικές ανισότητες, την απώλεια, τα εργασιακά προβλήματα, την κοινωνική απομόνωση και προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Οι ψυχικές διαταραχές δεν περιορίζονται σε ορισμένες ομάδες. Εμφανίζονται σε ανθρώπους κάθε φυλής, εθνικότητας και κοινωνικής προέλευσης. Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, αλλά και σε εκείνες με υψηλό, ο στιγματισμός των ατόμων με ψυχικές διαταραχές δεν έχει πάψει καθ’ όλη την ιστορική περίοδο. Εκδηλώνεται ως προκατάληψη, στερεοτυπική αντιμετώπιση, φόβος, ντροπή, θυμός ή απόρριψη.

Εκτός λοιπόν από τη δυστυχία που προκαλούν οι ψυχικές διαταραχές, υπάρχει και η καλυμμένη επιβάρυνση του στίγματος των διακρίσεων.

Η ψυχική υγεία θα πρέπει να είναι μια ανησυχία για όλους μας, όχι μόνο για εκείνους που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή.

Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας επηρεάζουν την κοινωνία ως σύνολο και όχι μόνο ένα μικρό ξεχωριστό τμήμα της.

Θάλεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: