«Η πρώτη Ελληνίδα…»

Το να μιλάει κάποιος στις μέρες μας για την ισότητα των δύο φύλων, σίγουρα δεν προκαλεί αντιδράσεις, ούτε κάνει κεφάλια να γυρίζουν. Είναι κάτι, το οποίο διέπει την εποχή που ζούμε. Και ευτυχώς θα πω εγώ. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι και το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Στα προγενέστερα χρόνια υπήρχαν επαγγέλματα και δραστηριότητες, τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά τον ανδρικό πληθυσμό. Ακόμη και στον αθλητισμό η γυναικεία χειραφέτηση άργησε να έρθει.

Η χώρα μας βέβαια, έχει αρκετές Ελληνίδες πρωτοπόρους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ως η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Με πολιτική θα συνεχίσουμε παρακάτω και θα γνωρίσουμε μια άλλη γυναικεία πρωτιά στην ιστορία του συγκεκριμένου τομέα, την πρώτη Ελληνίδα Βουλευτή!

Το 1953 είναι η χρονιά που η Ελένη Σκούρα εκλέγεται Βουλευτής στο νομό Θεσσαλονίκης, με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού, του Αλέξανδρου Παπάγου.

Η Ελένη Παπαχρήστου, όπως ήταν το πατρικό της, γεννήθηκε στο Βόλο το 1896 και ακολούθησε σπουδές στη φωνητική και στη δικηγορία.  «Είχα μια ωραία φωνή. Το πρώτο Ωδείο έγινε στη Θεσσαλονίκη, το 1915. Με την Επανάσταση του ΄17 ήρθε ο Βενιζέλος και στο πρώτο κονσέρτο, τραγούδησα σόλο…Είχα μεγάλο τρακ. Πώς να βγω  στη σκηνή και ν’ αντικρύσω τον Βενιζέλο…Γιατί τότε τον λατρεύαμε», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» το 1987. Στη διάρκεια της κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση με αποτέλεσμα τη σύλληψη και φυλάκιση της το 1942. Τη δεκαετία του 1950 άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου μαζί με το σύζυγό της Δημήτριο Σκούρα. Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει το τμήμα γυναικών του Ελληνικού Συναγερμού στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παροχή του νομίμου δικαιώματος ψήφου αλλά και της δυνατότητας εκλογής στις γυναίκες, όπως και έγινε λίγο αργότερα το 1952. Με το θάνατο του Βουλευτή Βασιλείου Μπακονίνα, ορίζεται η ίδια ως υποψήφια του κόμματος. «Το καλοκαίρι του ’52 οι Ελληνίδες άρχισαν να ψηφίζουν. Ήμουν σ’ ένα συνέδριο στις Σέρρες για το “Σπίτι του Παιδιού” , τον Δεκέμβρη, όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα απ’ τον άντρα μου. Μου είπε ότι πέθανε ένας απ’ τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ο γιατρός Μπακονίκας. Κι ότι με πρότειναν απ’ τον “Συναγερμό” του Παπάγου, για υποψήφια στην αναπληρωματική εκλογή που θα γινόταν, με έναν βουλευτή υποψήφιο από κάθε κόμμα», αναφέρει στη συνέντευξη της.

«Είμαι βαθύτατα συγκεκινημένη από την νίκην, που επετεύχθη ύστερα από έναν σκληρόν αγώνα. Η σκέψις μου στρέφεται με μεγάλην ευγνωμοσύνην προς τον στρατάρχην Παπάγον και τους συνεργάτας του. Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης», δήλωσε κατόπιν της εκλογής της.

Στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας ασχολήθηκε με κοινωνικά θέματα και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προστασία των γυναικών. Ένα επίτευγμά της αφορούσε τους χωροφύλακες, οι οποίοι απαγορευόταν να παντρευτούν αν δεν είχα συμπληρώσει το 33ο έτος της ηλικίας τους. Αυτή η ομολογουμένως «πρωτοφανής» διάταξη είχε οδηγήσει είτε σε κρυφούς γάμους είτε και σε παραιτήσεις από το σώμα. Με εισήγηση της ίδιας έγινε η δεκτή η κατάργηση της!

Η Ελένη Σκούρα τιμήθηκε με το στρατιωτικό μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, καθώς και με τον Ταξιάρχη (μετάλλιο) του Βασιλικού Τάγματος Ευποιίας, το οποίο απονέμεται αποκλειστικά σε γυναίκες για την προσφορά τους στη χώρα. Παρά τη δράση και προσφορά της, το ελληνικό κράτος, δε της εξασφάλισε σύνταξη (!), με την ίδια να πουλάει τα παράσημα και τα μετάλλια της, για να μπορέσει να εισαχθεί σε Γηροκομείο της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1991, σε ηλικία 95 ετών.

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: