«Το πραξικόπημα της Μπυραρίας»

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1920 στη μεταπολεμική Γερμανία. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έληξε με την ήττα της Γερμανίας και η Συνθήκη των Βερσαλλιών ήρθε, για να νομιμοποιήσει τη νίκη της Αντάντ. Βάσει της Συνθήκης, η Γερμανία ορίζεται ως η υπεύθυνη της έναρξης του «Μεγάλου πολέμου», όπως έμεινε στην ιστορία, και υποχρεούται σε καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων. Οι χρηματικές επανορθώσεις, βέβαια, ήταν τεράστιες, με αποτέλεσμα την καταρράκωση της γερμανικής οικονομίας. Η ισοτιμία του γερμανικού νομίσματος μάρκο σε σχέση με το δολάριο είχε πέσει σε πρωτόγνωρα νούμερα για την εποχή, φτάνοντας σε σημείο το ένα δολάριο να αντιστοιχεί σε ορισμένα εκατομμύρια μάρκα το 1922. Ενώ λοιπόν, οι σύμμαχοι πίεζαν για την καταβολή των αποζημιώσεων, ο γερμανικός λαός βρισκόταν σε σημείο εξαθλίωσης, μιας και τα αγαθά πρώτης ανάγκης είχαν φτάσει πια σε εξωφρενικές τιμές, ενώ τα χρήματα τους δεν είχαν καμία αξία. Ως αποτέλεσμα, άρχισαν να ξεσπούν, με την απογοήτευση και την αγανάκτηση του πληθυσμού να είναι έκδηλη.

Σε περιόδους κρίσεων διαμορφώνονται οι συνθήκες ανάδειξης πολιτικών προσωπικοτήτων, οι οποίοι φαινομενικά δρουν προς όφελος του λαού, ενάντια στα δεινά που αντιμετωπίζουν. Ο Χίτλερ με την ακραία παράταξη του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος βρίσκει γόνιμο έδαφος, για να κάνει την εμφάνιση του. Έχοντας προηγηθεί ο Μουσολίνι, με την Πορεία προς τη Ρώμη και την εγκαθίδρυση του φασισμού στην Ιταλία, ο Χίτλερ κρίνει την ευκαίρια ως κατάλληλη για την ανατροπή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ως πρώτη κίνηση έκρινε ότι έπρεπε να είναι η κατάληψη της εξουσίας στο Μόναχο και έπειτα να ακολουθήσει η πτώση του Βερολίνου και της κυβέρνησης. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου 1923, όταν στη μεγαλύτερη μπυραρία της πόλης του Μονάχου, την «Löwenbräukeller», θα πραγματοποιούνταν συγκέντρωση 3.000 ατόμων, στην οποία μεταξύ των επιφανών πολιτών, θα παρευρίσκονταν και η ηγεσία της Βαυαρικής κυβέρνησης. Ο Χιτλερ με τη συντροφιά των γνωστών σε όλους λόγω της μελλοντικής τους δράσης, Χέρμαν Γκέριγκ και Ρούντολφ Ες, εισβάλει στο χώρο και κάνοντας λόγω για την έναρξη εθνικής επανάστασης κρατάει ομήρους τους παρευρισκόμενους. Υπό την απειλή της εκτέλεσης του ο επικεφαλής της κυβέρνησης Γκούσταφ φον Καρ, υποκύπτει στην ένωση με τους πραξικοπηματίες.

Ωστόσο, πολύ σύντομα η κυβέρνηση του Βερολίνου πληροφορήθηκε για την κίνηση αυτή και διέταξε την άμεση δράση για την κατάστολή της. Όπως αναφέρεται, σημαντικό λάθος του Χίτλερ και της ομάδας του ήταν η παράλειψη κατάληψης του ραδιοφωνικού σταθμού και του τηλεγραφικού κέντρου, με αποτέλεσμα τα νέα να διαδωθούν ταχύτατα.

Στις 12 Νοεμβρίου ο Χίτλερ συλλαμβάνεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Μαζί με τους λοιπούς πραξικοπηματίες οδηγούνται σε δίκη το Φεβρουάριο του 1924. Με ποινή φυλάκισης 5 ετών για τον κάθε ένα, λήγει η αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπυραρίας», όπως έγινε γνωστό.Το διάστημα που πέρασε στη φυλακή ο Χίτλερ, συνέβαλε στη συγγραφή του ιδεολογικού του μανιφέστο «Ο Αγών μου» («MeinKampf»).

Αν και το πραξικόπημα ήταν ομολογουμένως αποτυχήμενο ως προς την κατάληψη της εξουσίας, μπορούμε να πούμε ότι είχε μια βαθύτερη επιτυχία. Αυτή ήταν η συνειδητοποίηση από πλευράς του Χίτλερ ότι η βίαιη ανάληψη της εξουσίας δεν είναι πάντα η λύση. Έτσι, αποφάσισε να τη διεκδικήσει με νόμιμα μέσα. Ένα ακόμα σημείο επιτυχίας ήταν η στροφή της προσοχής του λαού προς το Εθνικοσοσιαλιστικο κόμμα.

Πράγματι, ο Χίτλερ πέτυχε το στόχο του, λίγο αργότερα, όταν το 1933 γίνεται Καγκελάριος της Γερμανίας. Τα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά.

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: