ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, πολλοί είναι αυτοί που έχουν καταπιαστεί με το θέμα της ταυτότητας. Ποιο στοιχείο είναι αυτό που ορίζει το  ‘’εγώ’’? Είναι  τα φυσικά χαρακτηριστικά? Μήπως η  προσωπικότητα? Τα συναισθήματα? Οι σκέψεις? Οι πράξεις? Είμαστε οι ίδιοι που ήμασταν πριν από 15 χρόνια ή που θα είμαστε μετά από 20? Δεδομένου ότι τα κύτταρα μας πεθαίνουν και γεννιούνται συνεχώς και σχεδόν στο σύνολο τους θα έχουν αλλάξει μέσα σε μια δεκαετία και οι απόψεις, οι φιλοδοξίες  και ο χαρακτήρας μας μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο, πότε είναι το «είμαι»?  Τώρα? Σήμερα? Αυτή την εβδομάδα?

Ο Πλούταρχος συνόψισε το παράδοξο αυτό μέσα σε ένα νοητικό πείραμα. Σύμφωνα με τον μύθο ο Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο και οι Αθηναίοι για να τον τιμήσουν διατηρούσαν το πλοίο του στο λιμάνι και κάθε χρόνο αναπαριστούσαν το ταξίδι. Κάθε φορά που κάποιο κομμάτι του πλοίου χαλούσε το αντικαθιστούσαν με ένα ίδιο, ώσπου δεν έμεινε κανένα από τα αρχικά τμήματα του πλοίου. Το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι: Είναι αυτό το πλοίο του Θησέα? Πολλοί θα απαντήσουν «Ναι. Είναι. Αφού η αλλαγή έγινε σταδιακά». Γιατί όμως να έχει σημασία ο ρυθμός της αλλαγής? Κάποιοι άλλοι θα απαντήσουν «Όχι. Αφού δεν έχει μείνει κανένα από τα αρχικά κομμάτια και πάνω σε αυτό δεν πάτησε ποτέ ο Θησέας, το πλοίο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτόν.»

Όπως το πλοίο του Θησέα, έτσι και εμείς είμαστε μια συλλογή με τμήματα που αλλάζουν συνεχώς. Τι κοινό έχουμε με τον δεκάχρονο εαυτό μας? Τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα μας δεν είναι πάντα τα ίδια, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούμε να είμαστε εμείς.

Και αφού κάθε μέρα είμαστε μια νέα έκδοση… ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον  να είμαστε καλύτερη της προηγούμενης!!!

Ελένη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: