«Ελληνική Επταετία»

 Ιδιαίτερος μήνας ο Απρίλιος, κυρίως Πασχαλιάτικος – άρα γιορτινός. Είναι, ωστόσο, ο μήνας που έχει επιλέξει πολλές φορές η ιστορία για την άνοδο ή την πτώση των Δημοκρατικών καθεστώτων.

Ας ξεκινήσουμε με το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ιβηρικής χερσονήσου. Την 1η Απριλίου 1939, με την τυπική πλέον λήξη του ισπανικού εμφυλίου, ο Φράνκο βγαίνοντας κυρίαρχος, ανακηρύσσει δικτατορικό πολίτευμα στη χώρα. Παραμένει στην εξουσία έως και το 1975. Στη γειτονική Πορτογαλία, από την άλλη, λαμβάνει χώρα στις 25 Απριλίου 1974, η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων», η οποία οδήγησε στην κατάλυση της Δικτατορίας του Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρκαι την επαναφορά της Δημοκρατίας, έπειτα από 48 χρόνια.

Πάμε τώρα και στα δικά μας.

Ήταν 21 Απριλίου 1967, λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές τις 28ηςΜαΐου, όταν πραγματοποιήθηκε το Πραξικόπήμα στη χώρα μας, το οποίο κατέλυσε το Δημοκρατικό πολίτευμα και εγκαθίδρυσε τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, η οποία έμελε να διαρκέσει 7 χρόνια.

Επικεφαλής του κινήματος ήταν ο Ταξίαρχος, Στυλιανός Παττακός και οι Συνταγματάρχες, Νικόλαος Μακαρέζος και Γεώργιος Παπαδόπουλος, με προεξέχοντα όλων τοντελευταίο.

Η κίνηση ήταν αιφνιδιαστική και πολύ γρήγορα κατάφεραν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, θέττοντας υπό τον έλεγχό τους στρατηγικά σημεία της Αθήνας, με πρώτο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποβοηθούμενοι από «δικούς τους» αξιωματικούς που είχαν πολύ σοφα τοποθετηθεί σε νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Προμηθεύς», κινητοποιώντας όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Αττικής, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή στο Γ’ σώμα στρατού στη Θεσσαλονίκη να το εφαρμόσει σε όλη τη χώρα. Επρόκειτο για σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ, το οποίο αφορούσε σε ανάληψη της εξουσίας από το στρατό σε περίπτωση κομμουνιστικής εξέγερσης ή εισβολής Σοβιετικών δυνάμεων στη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε την ψυχροπολεμική περίοδο, με την «κόντρα» Η.Π.Α και Ε.Σ.Σ.Δ να μένεται για τα καλά.

Η νέα κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Κόλλια, ορκίστηκε την ίδια μέρα.

Λίγο καιρό αργότερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1967, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και οι πιστοί στο στέμμα στρατιωτικοί – κυρίως του ναυτικού και της αεροπορίας – προέβησαν σε μια προσπάθεια ανατροπήςτων Πραξικοπηματιών με το λεγόμενο «αντικίνημα», το οποίο όμως απέτυχε παταγωδώς. Ο Κωνσταντίνος και η οικογένεια του αναχώρησαν για τη Ρώμη, εδραιώνοντας την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα, με το Γεώργιο Παπαδόπουλο να αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία.

Η συγκεκιμένη επταετία έχει γραφτεί με μαύρα γράμματα στο βιβλίο της ελληνικής ιστορίας. Η εξέγερση των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» φοιτητών του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 είναι ένα από τα δραματικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή εκείνη. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό. Στις 15 Ιουλίου 1974 πραγματοποιείται από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, την ΕΛΔΥΚ και την ΕΟΚΑ Β΄, πραξικόπημα στην Κύπρο, υποκινούμενο από τη χούντα των Συνταγματαρχών, με στόχο την ανατροπή του Μακαρίου και την ένωση της χώρας με την Ελλάδα, γεγονός που σήμανε την αρχή του τελους της χούντας. Το πραξικόπημα στέφθηκε με επιτυχία, με το Νίκο Σαμψών να ορκίζεται ο νέος Πρόεδρος. Οι εξελίξεις που ακολουθούν είναι γνωστές. Η κίνηση αυτή έδωσε την «τέλεια αφορμή» στην Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά, για να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη στο νησί, η οποία είχε καταλυθεί με το πραξικόπημα και να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους. Η τούρκικη εισβολή στην Κύπρο πραγματοποιείται στις 20 Ιουλίου 1974.

Η δικτατορία των Συνταγματαρχών γκρεμίζεται τρεις ημερες αργότερα.

Η «Επαναστάση», όπως χαρακτήριζαν την εκτροπή της Δημοκρατίας, οι ένθερμοι υποστηρικτές του δικτατορικού καθεστώτος, βρίθει από καταπατήσεις στοιχειωδών ατομικών ελευθεριών, φυλακίσεις και εξορίες αντιφρονούντων, σκάνδαλα, διαφθορά, πνευματικό και πολιτιστικό σκοταδισμό και ένα γενικότερο αίσθημα τρομοκρατίας και φόβου του λαού. Παράλληλα, βέβαια, πολλοί θα υποστηρίξουν «Ναι, αλλά η χούντα έκανε έργα…». Σε κάθε περίπτωση όταν δεν έχεις το λαϊκό έρεισμα και την ευρεία υποστήριξη, προβαίνεις σε κινήσεις για να τα αποκτήσεις ή για να μειωθούν τουλάχιστον οι αντιδρασεις.

Με την οριστική πτώση της Δικτατορίας ακολουθεί η «Μεταπολιτευτική» περίοδος, όπως ονομάστηκε, η οποία ξεκινάει στις 24 Ιουλίου 1974, με την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην χώρα, ο οποίος ορκίστηκε Πρωθυπουργός με την κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» ξεκινώντας άμεσα την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: