Το μοντέλο της ευτυχίας

Έχω την εντύπωση ότι η ευτυχία είναι κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο για τον καθένα από εμάς. Την ορίζουμε διαφορετικά και πάντα σύμφωνα με τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας, την αναζητούμε σε όλη μας την ζωή και προσπαθούμε να την αποκτήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Ο ψυχολόγος Μιχάι Τσίκζεντμιχαϊ, στην προσπάθεια του να κατανοήσει τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, ξεκίνησε μια έρευνα πάνω από 40 χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι όταν βρίσκονται σε κατάσταση ροής, δηλαδή ένα είδος εσωτερικής έμπνευσης που προκαλεί έντονη εστίαση σε κάποια ασχολία.

Συγκεκριμένα εντόπισε 5 κοινούς παράγοντες που έχουν όλοι οι δημιουργικοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι και δημιούργησε το μοντέλο της ροής, σύμφωνα με το οποίο:

  1. Η ευτυχία (ροή) έρχεται όταν κάποιος είναι συγκεντρωμένος σε μια δραστηριότητα,
  2. Την οποία έχει επιλέξει ο ίδιος,
  3. Αντιστοιχεί στις ικανότητες του. Δηλαδή δεν είναι ούτε ανιαρή με αποτέλεσμα να βαρεθεί, αλλά ούτε υπερβολικά απαιτητική με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρει και απογοητευτεί,
  4. Έχει άμεσο στόχο,
  5. Και μαθαίνει αμέσως τα αποτελέσματα ( άμεσο feedback)

Υποστηρίζει δηλαδή ότι όταν κάποιος κάνει κάτι στο οποίο συμμετέχει με όλο του το είναι, αξιοποιώντας στο έπακρο όλες οι ικανότητες του, ο χρόνος ρέει ομαλά  και το εγώ απουσιάζει, τότε το άτομο βρίσκεται σε μια κατάσταση έκστασης δηλαδή ευτυχίας.

Και αν το καλοσκεφτούμε, όλοι μας όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει και είμαστε πραγματικά εκεί, δεν είμαστε ευτυχισμένοι?

Ας εστιάσουμε λοιπόν σε αυτό!!!

Ελένη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: