Εκλογική Κυριακή…έφτασε !

Εκλογικός πυρετός, λοιπόν σήμερα, ένεκα των Αυτοδιοικητικών και Ευρωπαϊκών εκλογών που διεξάγονται σε όλη τη χώρα. Σίγουρα, θα έχετε παρατηρήσει δεκάδες αναρτήσεις στα social media τον τελευταίο καιρό από τους δεκάδες Δημοτικούς Συμβούλους που ξεπετάγονται (κάποιο trend της εποχής, let’s follow it…). Και ναι είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε σωστούς υποψήφιους στις Δημοτικές εκλογές (το οποίο βέβαια φαίνεται εκ των υστέρων), εξίσου όμως σπουδαίες είναι και οι Ευρωεκλογές.

Αφορμώμενη από τη σημερινή εκλογική Κυριακή, την 26η μέρα του Μαΐου, δεν έχω παρά να μιλήσω για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από άτομα άμεσα εκλεγμένα από τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο συγκεκριμένο θεσμό της ΕΕ χτυπά η καρδιά της Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους.
Με 751 μέλη (750 + τον Πρόεδρο) έχει τρείς βασικότατες αρμοδιότητες :
• Νομοθετική : Εγκρίνει νομοθετικές πράξεις της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, βάσει προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίζει για διεθνείς συμφωνίες και για περιπτώσεις διεύρυνσης και εξετάζει το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και της ζητά να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις
• Εποπτική : Ασκεί δημοκρατικό έλεγχο σε όλα τα όργανα της ΕΕ, εκλέγει τον πρόεδρο της Επιτροπής και εγκρίνει την Επιτροπή ως σώμα. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει «πρόταση μομφής», υποχρεώνοντας την Επιτροπή σε παραίτηση. Χορηγεί απαλλαγή, δηλαδή τελική έγκριση για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ, εξετάζει αναφορές πολιτών και συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές, συζητά τη νομισματική πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποβάλλει ερωτήσεις στην Επιτροπή και το Συμβούλιο και εκτελεί χρέη παρατηρητή σε εκλογικές διαδικασίες.
• Δημοσιονομική : Καταρτίζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο και εγκρίνει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή το «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».
Ο αριθμος των Ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν το κάθε κράτος μέλος είναι ανάλογος με τον πληθυσμό του, ισχύει όμως η αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας», σύμφωνα με την οποία καμια χώρα δεν μπορεί να έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 Βουλευτές. Η Ελλάδα συγκεκριμένα θα εκλέξει 21, κατέχοντας τις αντίστοιχες έδρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ομάδες που συγκροτούνται εντός του Ευρωκοινοβουλίου βασίζονται στην πολιτική τοποθέτηση και όχι στην εθνικότητα (δε θα δούμε όλους τους Ευρωβουλευτές που έχει εκλέξει μια χώρα να κάθονται μαζί) !!!
Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία είπε ναι στο Brexit προ τριετίας αλλά λόγω της παράτασης που έχει δοθεί και της μη οριστικής της αποχώρησης, οι πολίτες θα ψηφίσουν κανονικά για να εκλέξουν τους 73 αντιπροσώπους τους (60 προερχόμενοι από την Αγγλία, 6 από τη Σκωτία, 4 από την Ουαλία και 3 από τη Βόρεια Ιρλανδία).
Οψόμεθα λοιπόν για τα γενικότερα αποτελέσματα..
Καλή και συνετή ψήφο σας εύχομαι !!!

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: