Ημέρα Μνήμης

 

Ημέρα μνήμης η σημερινή. Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ως τέτοια τιμάται κάθε χρόνο η 19η Μαΐου .
Ως γενοκτονία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ορίζεται «μια από τις ακόλουθες πράξεις που λαμβάνει χώρα με στόχο την ηθελημένη καταστροφή ή τον αφανισμό ενός μέρους ή μιας ολόκληρης εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων: την δολοφονία μελών της ομάδας αυτής. Την πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχολογικών τραυμάτων σε μέλη της ομάδας. Την ηθελημένη επέμβαση στις συνθήκες ζωής των ομάδων αυτών, με στόχο τον φυσικό αφανισμό τους. Την επιβολή μέτρων με στόχο τον εμποδισμό των γεννήσεων εντός της ομάδας αυτής. Και τέλος την βίαιη μετατόπιση παιδιών από την ομάδα αυτή σε μια άλλη ομάδα ανθρώπων».
Αυτό ακριβώς διέπραξε το κίνημα των Νεότουρκων κατά των ελληνικών πληθυσμών του Ποντου κατά την περίοδο 1914 – 1923. Παράλληλα, μείζονος σημασία είναι και η γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων, πράγμα που οδηγεί πολλούς μελετητές στο (επιβεβαιωμένο καθώς φαίνεται) συμπέρασμα οτι επρόκειτο για μια ενιαία πολιτική εξόντωσης των χριστιανικών λαών εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Οι μαζικές διώξεις του πληθυσμού είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1915, με την ήττα των Τούρκων στο ρωσσο-τουρκικό πόλεμο, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι οι Πόντιοι υποστήριζαν τις δράσεις των Ρώσων στην περιοχή.
Ωστόσο, η πιο σκληρή και τελευταία φάση της γενοκτονίας γράφτηκε το 1919, με την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ (Κεμάλ Ατατούρκ), στη Σαμψούντα. Η καταραμένη μέρα, όπως χαρακτηρίζεται, για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Η δράση του κινήματος κατά των Χριστιανών της περιοχής εντάθηκε, με σφαγές και εκτοπίσεις, μαρτυρικούς θανάτους και απίστευτη βαρβαρότητα όχι μόνο στη Σαμψούντα αλλά και σε πολλά χωριά της περιοχής που κατοικούνταν από Έλληνες. Εκτιμάται ότι 350.000 άνθρωποι εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά τη διάρκεια της δράσης του κινήματος.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων η ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τα αποκαρδιωτικά εκείνα γεγονότα και οι απανταχού Πόντιοι (αλλά και οι απανταχού Έλληνες) τιμούν τους νεκρούς τους για μια ακόμη φορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα γεγονότα ως γενοκτονία, αντίθετα αποδίδει τον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες. Κανείς όμως δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
«Είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών των Γενοκτονιών ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντιων και των Ελλήνων της Ανατολίας».

 

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: