Europe Day

Η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι πολύ για τη σημερινή ημέρα και για το συγκεκριμένο άρθρο, μιας και αφορά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στις αξίες και τις ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγματα που έχω μελετήσει ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και αγαπώ ιδιαίτερα.

Ήταν 9 Μαΐου 1950, όταν ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, την επαύριο του β’ παγκοσμίου πολέμου, διακήρυττε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Οι μνήμες του φριχτού πολέμου είναι νωπές και τα κράτη φαίνονται αποφασισμένα να αποτρέψουν την επανάληψη παρόμοιων γεγονότων στο κοντινό μέλλον. Μέσω, λοιπόν, της κοινής διαχείρισης της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα από τα μέλη της Κοινότητας, ένας νέος πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας θα μπορούσε να αποφευχθεί, ή μάλλον, όπως αναφέρεται και ρητά στη Διακήρυξη Σουμάν – όπως έμεινε στην ιστορία –, θα τον καθιστούσε «όχι μόνον αδιανόητο αλλά και υλικά αδύνατο». «Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν», τονίζει στη Διακήρυξη του ο Γάλλος Υπουργός.
Η ΕΚΑΧ, η οποία θεωρείται η απαρχή της ενοποιημένης Ευρώπης, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, υπεγράφη το 1951 και τέθηκε σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα με ιδρυτικά μέλη τη Γαλλία, τη Δυτική Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο (και όχι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προσχώρησε πολύ αργότερα το 1973). Η Συνθήκη, όπως όριζε και το καταστατικό της, έληξε το 2002, έπειτα από 50 χρόνια. Πράγματι ήταν ένα πολύ σπουδαίο εγχείρημα, το οποίο προοικονομούσε την πορεία που ακολουθήθηκε.
Στο κείμενο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής :
«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό σχέδιο : θα οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που κατ΄αρχάς θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη. Η συνένωση των ευρωπαϊκών εθνών απαιτεί να εξαλειφθεί η μακραίωνη διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Η δράση που θα αναλάβουμε πρέπει να αφορά κατά πρώτο λόγο τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα εξασφαλίσει αμέσως την εγκαθίδρυση κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης, πρώτο στάδιο μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, και θα αλλάξει το πεπρωμένο αυτών των περιοχών που επί πολλά χρόνια αφιερώθηκαν στην κατασκευή όπλων για πολέμους των οποίων υπήρξαν πάντα τα πρώτα θύματα. Η εγκαθίδρυση αυτής της ισχυρής ενότητας παραγωγής, που θα είναι ανοιχτή σε όσες χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν και θα παράσχει τελικά σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες τα θεμελιώδη στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής με τις ίδιες προϋποθέσεις, θα θέσει τα πραγματικά θεμέλια της οικονομικής ενοποίησής τους».
Ως εκ τούτου η 9η Μαΐου θεωρείται η ευρωπαϊκή επέτειος, η ημέρα της Ευρώπης που γιορτάζεται με διαφόρων ειδών εκδηλώσεις ανά τα κράτη – μέλη, στοχεύοντας στο να μάθουμε την ιστορία της και να συνειδητοποιήσουμε πώς λειτουργεί ο θεσμός εις βάθος. Κάτι απαραίτητο, εάν θέλετε τη γνώμη μου, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων Ευρωεκλογών.
Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δημιουργήθηκε σε μια νύχτα. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, μεγάλη προσπάθεια και διαφορετικές Συνθήκες με πιο γνωστή τη Συνθήτη της Ρώμης το 1957, όπου δημιούργησε την ΕΟΚ, μέχρι την πιο πρόσφατη τροποποποιητική Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009.
Βέβαια ένα ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το οικοδόμημα αυτό είναι σταθερό και αν θέλουμε να προχωρήσει με περαιτέρω διευρύνσεις και να εξελιχθεί ή να καταρρεύσει. Η απάντηση δική σας…τη δική μου την καταλάβατε !!

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: