Εθνικές Εκλογές 1946

Εθνικές Εκλογές 1946

Την 31η Μαρτίου 1946, διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές Βουλευτικές εκλογές, υπό την παρουσία διεθνών επιτηρητών. Είναι οι πρώτες ελληνικές εκλογές μετά από ένα τεράστιο διάστημα απουσίας δέκα ετών. Με την επιβολή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και της δικτατορίας του Μεταξά το 1936, την έλευση του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και την Κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα, η δημοκρατική διαδικασία των εκλογών απείχε από τα εσωτερικά δρώμενα της χώρας.
Με προτροπή λοιπόν των Αγγλών, η κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη διεξάγει τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.
Η απόφαση αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση των ΕΑΜικών κομμάτων με επικεφαλής το ΚΚΕ, καθώς θεωρούν ότι οι εκλογές είναι προσκείμενες στη δεξιά παράταξη και ζητούν δίμηνη αναβολή και εγγυήσεις. Η πρόταση αναβολής που υποστηριζόταν και από την Κυβέρνηση Σοφούλη, προκάλεσε την έντονη ανησυχία των Αμερικάνων, οι οποίοι θεωρούσαν ότι δεν επρόκειτο να επιτευχθεί η επιθυμητή ανασυγκρότηση της χώρας υπό συνθήκες συνεχούς κρίσης και αβεβαιότητας. Υπό την απειλή της αναστολής της απαραίτητης αμερικανικής ενίσχυσης, οιανδήποτε σκέψη περί αναβολής προσαρμόστηκε στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας. Την εποχή εκείνη, έχοντας προηγηθεί η συμφωνία της Βάρκιζας, επικρατούσε ένα καθεστώς διώξεων σε όσους διατείνονταν υπέρ του ΕΑΜ, το οποίο ονομάστηκε «Λευκή Τρομοκρατία» και είχε αρκετά θύματα. Εν τέλει τα αριστερά κόμματα ανακοινώνουν την απόφαση τους για αποχή από την εκλογική διαδικασία. Η Δεξιά, βέβαια θεωρούσε ότι η συγκεκριμένη απόχή στόχευε στο να αποκρύψουν τη μικρή εκλογική τους απήχηση στη χώρα. Μακροπρόθεσμα βέβαια, η αποχή θεωρήθηκε «λάθος τακτική», όταν μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, τον Οκτώβριο του 1950, η ηγεσία του ΚΚΕ αναγνώρισε ότι «η επιλογή της αποχής αποτέλεσε «σεχταριστικό οπορτουνιστικό λάθος».
Ανήμερα όμως των εκλογών, ξημερώματα μια ομάδα ένοπλων κομμουνιστών επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής του Λιτόχωρου, διαμαρτυρώμενοι ενάντια στο καθεστώς τρομοκρατίας και βίας που επικρατούσε. Στη συμπλοκή σκοτώθηκαν 9 χωροφύλακες και 2 στρατιώτες, που συμμετείχαν στη φρουρά των εκλογικών τμημάτων. Το συμβάν αυτό θα σηματοδοτήσει – όπως θεωρείται από πολλούς – την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Στις εκλογές του 1946 κερδίζει η δεξιά και βασιλόφρων «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων», με κύριαρχο το Λαϊκό κόμμα.
Ωστόσο, το Λαϊκό κόμμα δεν ανέλαβε άμεσα την εξουσία μετά την πτώση της Κυβέρνησης Σοφούλη, μιας και δεν είχε εκλεγεί επικεφαλής Έτσι προηγήθηκε ένα διάστημα Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, υπό τον Παναγιώτη Πουλίτσα. Με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη δημιούργησε Κυβέρνηση στις 18 Απριλίου του ίδιου έτους.

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: