Remember Sharpeville

«Remember Sharpeville»

Στη Νότιο Αφρική της δεκαετίας του 1940 ξεκινά η εφαρμογή της γνωστής σε όλους μας πολιτικής του «απαρχάιντ». Μια πολιτική των Λευκών ενάντια στους έγχρωμους, η οποία επέβαλε το φυλετικό διαχωρισμό μεταξύ τους και τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές μέσα στο ίδιο κράτος ! Βασικός πυλώνας του απαρτχάιντ υπήρξε η απαγόρευση των μεικτών γάμων (μεταξύ λευκών και μη ατόμων), ενώ μεταξύ άλλων απαγορευόταν η είσοδος σε υπηρεσίες και δημόσιους φορείς σε έγχρωμους πολίτες θεσπίζοντας νομοθετικά κείμενα, τα οποία εισήγαγαν το φυλετικό διαχωρισμό σε όλες τις μορφές κοινωνικής ζωής, εκπαίδευσης, κατοικίας ακόμα και μετακίνησης.
Μία εκ των πρακτικών αυτού του ρατσιστικού καθεστώτος υπήρξε και η ψήφιση ενός νόμου που υποχρέωνε τους μαύρους πολίτες να διαθέτουν ένα είδος διαβατηρίου, το οποίο έπρεπε να επιδεικνύουν σε όλες τις μετακινήσεις τους, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα τους στην ελέυθερη μετακίνηση.
Το παραπάνω γεγονός οδήγησε στο αιματηρό συμβάν που έλαβε χώρα στην πόλη Σάρπβιλ στις 21 Μάρτίου 1960 και έμεινε στην ιστορία ως η «Σφαγή του Σάρπβιλ». Χιλιάδες μαύροι κάτοικοι της πόλης (υπολογίζεται 5000 – 7000) αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια ειρηνική διαδήλωση διεκδικώντας ίσα δικαιώματα, διαμαρτυρώμενοι κατά του απαρχάιντ και των διακρίσεων και της ανισότητας που αυτό επέβαλε. Συνεχίζοντας την ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, αποφάσισαν να κινηθούν προς το αστυνομικό τμήμα της πόλης. Το αρχικό σχέδιο ήταν να παρουσιαστούν εκεί χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που τους υποχρέωναν να κατέχουν με στόχο να συλληφθούν. Το αποτέλεσμα θα ήταν οι φυλακές να γεμίσουν οδηγώντας την οικονομία σε αδιέξοδο μιας και θα μειωνόταν το εργατικό δυναμικό της χώρας. Η αστυνομία όμως είχε άλλα σχέδια. Άνοιξε πυρ κατά του άοπλου πλήθους και άρχισε να εκτελεί εν ψυχρώ δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων χτυπήθηκαν πισώπλατα, αφήνωντας πίσω ένα λουτρό αίματος με 69 νεκρούς και 180 τραυματίες. Το τραγικό σκηνικό που γράφτηκε την ημέρα εκείνη συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και σημάδεψε με κόκκινο χρώμα την ιστορία της χώρας.
Έξι χρόνια μετά τα αποκαρδιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Σάρπβιλ, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Φυλετικές διακρίσεις, μισαλλοδοξία, ρατσισμός, ισότητα, ξενοφοβία είναι λέξεις που συχνά μας τρομάζουν αλλά κατά πόσο μπορούμε να τις ξεπεράσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά; Μπορεί και να γίνουμε καλύτεροι….

Υ.Γ.
Για την ιστορία η παρακμή του απαρτχάιντ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 με την οριστική του πτώση το 1994 με τη διεξαγωγή των πρώτων πολυφυλετικών εκλογών στη χώρα.

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: