«Το Πραξικόπημα της Πιτζάμας»

«Το Πραξικόπημα της Πιτζάμας»
Αν ο τίτλος σας μπερδεύει λίγο και σας προκαταβάλει για κάποιο αστείο περιστατικό, θέλω να σας πω ότι πρόκειται για πραγματικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το οποίο λίγοι έχουν υπόψη.
Μετά την πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών το 1974 και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας, το δημοκρατικό πολίτευμα παγειώνεται στη χώρα. Όμως τα κατάλοιπα της χούντας – τα «σταγονίδια», όπως τα χαρακτήριζε ο Ευάγγελος Αβέρωφ – ελλοχεύουν στο στράτευμα.
Τον Ιανουάριο του 1975 εκδίδεται από τη Βουλή το Δ’ Ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο «η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη», χαρακτηρίζοντας την κατάλυση της Δημοκρατίας την 21η Απριλίου 1967 ως πραξικόπημα. Οι πρωταίτιοι της Δικτατορίας καταδικάζονται σε ισόβια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους : Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο επεβλήθη αρχικά η εσχάτη των ποινών, η θανατική ποινή, απόφαση που μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, μετά από απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Στον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αποδίδεται η ιστορική φράση «Και όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια» .
«Το Πραξικόπημα της Πιτζάμας» λοιπόν, ήταν μια αποτυχημένη συνωμοσία μιας ομάδας αξιωματικών, πιστών στον Ιωαννίδη, οι οποίοι – πιθανώς – με αφορμή τις παραπάνω καταδικαστικές αποφάσεις κινήθηκαν κατά της νομίμως εκλεγμένης κυβέρνησης. Οι συμμετέχοντες σχεδίαζαν την κατάληψη στρατιωτικών μονάδων στην Αθήνας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στοχεύοντας όχι στην εκ νέου ανάληψη της εξουσίας αλλά στη διαπραγμάτευση από θέση ισχύος, γενικής αμνηστίας και άσκησης πιέσεων στην Κυβέρνηση για παύση δίωξης εθνικόφρονων πολιτικών και μείωσης της δραστηριότητας του ΚΚΕ, του οποίου η δράση είχε νομιμοποιηθεί το Σεπτέμβρη του 1974. Πιο συγκεκριμένα για την Αθηνα, προβλεπόταν : περικύκλωση της Βουλής από τεθωρακισμένα, κατάληψη των κτηρίων της ΕΙΡΤ (σημερινή ΕΡΤ) και της ΥΕΝΕΔ για τη μετάδοση διαγγέλματος στο λαό και πιθανή σύλληψη επιφανών προσώπων αν κρινόταν αναγκαίο για την επιτυχή έκβαση της αποστολής τους !
Η συνωμοτική κίνηση αποκαλύφθηκε από το δίκτυο νομιμόφρονων αξιωματικών του στρατεύματος και έγινε γνωστή με επίσημη ανακοίνωση της Κυβέρνησης στις 24 Φεβρουαρίου 1975. Αρχικά συνελήφθησαν 37 αξιωματικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αποστρατεύθηκαν άλλοι 200 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί. Τον χαρακτηριστικό και ίσως λίγο ειρωνικό τίτλο στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, επειδή οι περισσότεροι συνελήφθησαν στα σπίτια τους, την ώρα του ύπνου τους.

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: