Η ομορφιά του βιβλίου!

Από παιδάκια μαθαίνουμε ότι το διάβασμα είναι δουλειά, υποχρέωση. Στο σχολείο πρέπει να διαβάσουμε τα μαθήματα μας για να πάρουμε καλούς βαθμούς και να περάσουμε σε κάποιο πανεπιστημιο. Έτσι οι περισσότεροι δυστυχώς δεν βλέπουμε τα οφέλη και την ομορφιά του διαβάσματος και το εγκαταλείπουμε μεγαλώνοντας. Πόσοι από εμάς αλήθεια όταν γυρίζουμε στο σπίτι, μετά από μια κουραστική ημέρα στην δουλειά, παίρνουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο? Οι περισσότεροι νομίζω ανοίγουμε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, για να δούμε μια ταινία ή μια σειρά έτσι ώστε το μυαλό να «απενεργοποιηθεί».

Τι κερδίζουμε όμως διαβάζοντας?
1. Μειώνεται το άγχος. Ένα καλό βιβλίο είναι ικανό να μας ταξιδέψει, βοηθώντας μας να χαλαρώσουμε και ειδικά αν διαβάζουμε πριν τον ύπνο βελτιώνει την ποιότητα του καθώς ηρεμεί το μυαλό.
2. Μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Μέσα από ένα βιβλίο παίρνουμε πληροφορίες για πράγματα που μας ήταν άγνωστα μέχρι πριν.
3. Διευρίνει τους ορίζοντες μας. Όταν το διάβασμα είναι ουσιαστικό και όχι επιφανειακό, μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικούς τρόπους και να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
4. Βοηθάει στην συγκέντρωση. Τα βιβλία έχουν μια δομή, οδηγώντας το μυαλό μας να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή με αρχή, μέση και τέλος.
5. Βελτιώνει την μνήμη καταπολεμώντας την φυσική φθορά και μειώνει τις πιθανότητες (μαζί με άλλες δραστηριότητες), να εμφανίσει κάποιος αλτσχάιμερ.
6. Εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο μας. Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο πιο πολλές λέξεις μαθαίνουμε, εξασφαλίζοντας άνεση στον προφορικό και γραπτό λόγο.
7. Βελτιώνει την φαντασία μας. Την ώρα που διαβάζουμε ένα βιβλίο, κάνουμε εικόνες και ζωντανεύουμε μέσα στο μυαλό μας έναν ολόκληρο κόσμο.
8. Μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση μας. Όταν διαβάζουμε ένα καλό μυθιστόρημα, νοίωθουμε τα συναισθήματα του ήρωα και ταυτιζόμαστε μαζί του.
9. Αποτελεί μια καλή «γυμναστική» για το μυαλό μας. Με το διάβασμα το μυαλό μας βρίσκεται σε εγρήγορση, σε αντίθεση με την τηλεόραση που το κρατάει σε μια παθητική κατάσταση.
10. Βοηθάει στην αυτοεκτίμηση. Όσο περισσότερη γνώση έχουμε, τόσο πιο σίγουροι είμαστε για τον εαυτό μας.
ο Μπέρτραντ Ράσελ είχε πει ότι «Υπάρχουν δύο κίνητρα για να διαβάσεις ένα βιβλίο: το ένα είναι για να το απολαύσεις. Το άλλο, για να παινευτείς γι’ αυτό». Ας βρούμε λοιπόν ο καθένας μας κίνητρο που θα μας κάνει να διαβάσουμε όσο περισσότερα βιβλία μπορούμε!!!

Ελένη

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η ομορφιά του βιβλίου!

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: