Ο πρωτοπόρος αεροπόρος !!

Ο λόγος για τον Εμμανουήλ Αργυρόπουλο, ο οποίος θεωρείται ο πρωτοπόρος της ελληνικής αεροπορίας, μιας και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που εκτέλεσε πτήση στη χώρα μας. Συνάμα όμως αποτέλεσε και το πρώτο θύμα της ελληνικής στρατιωτικής αεροπορίας κατα τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.
Γιος του Έλληνα πρέσβη στη Ρωσία, Γεωργίου Αργυρόπουλου, γεννήθηκε το 1889 και ακολούθησε τις σπουδές του στη Γερμανία ως πολιτικός μηχανικός. Γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε το επάγγελμα του, για να ασχοληθεί με την αεροναυπηγική, φεύγοντας για το Παρίσι, όπου συνέχισε σπουδάζοντας αεροπλοΐα.
Αποκτώντας την άδεια πιλότου, επιστρέφει στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 1912 φέρνοντας μαζί και το ιδιόκτητο αεροσκάφος του, 50 ίππων, τύπου Nieuport IVG. Με το ίδιο αεροπλάνο και έχοντας ως βάση απογείωσης την περιοχή του Ρουφ, επιχείρησε την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 1912, την πρώτη του πτήση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το εγχείρημα του, είχε ανακοινωθεί στο Τύπο ήδη δύο μέρες νωρίτερα, δημιουργώντας κλίμα προσμονής και ανυπομονησίας στον κόσμο, για το πρωτοφανές αυτό θέαμα. Το αεροπλάνο «σηκώθηκε» υπό τις ζητωκραυγές του πλήθους που είχε μαζευτεί για να απολαύσει κάτι το μοναδικό για την εποχή. Παρόντες στο σπουδαίο αυτό γεγονός, ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πτήση με συνεπιβάτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αυτήν τη φορά, ο οποίος μετά την προσγείωση, δήλωσε χαρακτηριστικά : «Εύχομαι όπως η Αλκυών (έτσι ονόμασε ο Πρωθυπουργός το αεροπλάνο) τερματίσει φυσικόν τον βίον. Εύχομαι όπως ο κ. Αργυρόπουλος, ο πρώτος Έλλην αεροναύτης, που πέταξε υπέρ τα ιερά εδάφη, συνεχίσει επί άλλου τελειότερου μηχανήματος, το οποίον να οφείλεται εξ ολοκλήρου εις αυτόν, τας ενδόξους παραδόσεις του Ικάρου, χωρίς τας ατυχίας εκείνου, προς δόξαν και αυτού και της Ελληνικής Πατρίδος» .
Με το ξέσπασμα των Βαλκανικών πολέμων ο Αργυρόπουλος εντάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις με το βαθμό του Υπολοχαγού. Το τέλος έμελε να τον βρει κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης σε περιοχές κοντά στη Θεσσαλονίκη. Στις 4 Απριλίου 1913 το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και ο ποιητής Κωνσταντίνος Μάνος, υπέστη μηχανική βλάβη και κατέπεσε. Και οι δύο βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Ο πρωτοπόρος Έλληνας αεροπόρος ήταν μόλις 24 ετών και ο συνεπιβάτης του, Κωνσταντίνος Μάνος, 44.

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: