Stress

Ένας ιδιαίτερα ικανοποιητικός ορισμός για το stress έχει δοθεί από τον Tom Cox, ο οποίος το έχει ορίσει ως:  «Ένα φαινόμενο της αντίληψης που εμφανίζεται τη στιγμή της σύγκρισης ανάμεσα στην απαίτηση που ασκείται πάνω στο άτομο και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στην απαίτηση.  Μια ανισορροπία αυτού του μηχανισμού οδηγεί στην εμπειρία του στρες και στην αντίδραση του ατόμου σε αυτό»
Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση stress, το σώμα του συμπεριφέρεται σαν να βρίσκονταν σε κίνδυνο. Η πιο γνωστή αντίδραση είναι αυτή του «fight or flight» (μάχης ή φυγής).
Κατά την διάρκεια το σώμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη, αυξάνοντας τους ρυθμούς της καρδιάς, την συγκέντρωση, ανεβάζοντας την πίεση και ενδυναμώνοντας την μνήμη και το σύστημα άμυνας του οργανισμού.
Μετά από την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που προκαλεί βραχυπρόθεσμο στρες, οι σωματικές λειτουργίες επιστρέφουν στα κανονικά επίπεδα.
Το stress δηλαδή σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να είναι και χρήσιμο γιατί οδηγεί στην κινητοποίηση του ατόμου.
Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η διάρκεια του είναι χρόνια και το άτομο παράγει συνεχώς υψηλά επίπεδα ορμονών του stress.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε?
• Να μάθει να αναγνωρίζει τις «απειλές». Η αυτογνωσία είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει. Θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι είναι αυτό που τον στρεσάρει και από πού προέρχεται. Εάν δεν μπορεί να το κάνει μόνος του, καλό θα είναι να επισκεφθεί κάποιον ειδικό, μαζί με τον οποίο θα μπορέσουν να βρουν τις απαντήσεις και να το αντιμετωπίσουν.
• Να αναγνωρίσει τα συμπτώματα. Ποια δηλαδή είναι τα σωματικά και ψυχολογικά σημάδια που προκαλεί μια στρεσογόνος κατάσταση, καθώς και ποια αντίδραση τα ακολουθεί. Μόλις αναγνωριστούν τα σημάδια αυτά, τότε στην επόμενη τέτοιου είδους συνθήκη, η αντιμετώπιση θα αρχίσει να είναι διαφορετική, αφού πλέον θα γνωρίζει ότι βρίσκεται σε κατάσταση στρες.
• Να αρχίσει να φροντίζει τα τρία αυτά στοιχεία που επηρεάζουν την συμπεριφορά του. Δηλαδή το σώμα, την σκέψη και το συναίσθημα.

 
1. Σώμα. Το σώμα θα πρέπει να φροντίζεται και να είναι χαλαρό. Ο σωστός ύπνος, το μασάζ, το νερό, η σωστή αντιστρες διατροφή (πχ. Σπαράγγια, αβοκάντο, πορτοκάλια) και η σωματική άσκηση, επιβάλλονται για την ψυχική υγεία του ατόμου. Αξίζει να τονισθεί ότι οι άνθρωποι που ασκούνται εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα στρες και αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις στρεσογόνες καταστάσεις στην ζωή τους.
2. Σκέψη. Συνήθως οι σκέψεις ταλαντεύονται ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Η ενσυνειδητότητα , δηλαδή το εδώ και τώρα, εξουδετερώνει πολλές φορές το στρες, το οποίο δεν ανήκει στην τωρινή κατάσταση και σε συνδυασμό με ήρεμη και θετική σκέψη λύνεται και πιο άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα που το προκαλεί. Αν τέλος μέσα σε μια τέτοια συνθήκη προστεθούν ορθολογικές επιλογές στόχων , τότε το άτομο, με ηρεμία και χωρίς άγχος μπορεί να πετύχει όλα όσα επιθυμεί.
3. Συναίσθημα. Το άτομο θα πρέπει να είναι σε θέση να γαληνέψει την ψυχή του. Αυτό μπορεί να συμβεί με τρεις (3) τρόπους. Με την αποδοχή της κατάστασης, με την συγχώρεση των άλλων και του εαυτού του και με την ευγνωμοσύνη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χρόνιο στρες είναι η βασικότερη αρρώστια της εποχής μας. Για αυτό τον λόγο και δεν πρέπει να το αφήνουμε στην ‘’μοίρα’’ του… Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι απλά να φροντίσουμε τον εαυτό μας…

Ελένη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: