Η σημασία της ανακύκλωσης

Η γη ανακυκλώνει τα πάντα και με αυτό τον τρόπο θρέφει και θρέφεται.
Ο άνθρωπος δυστυχώς θρέφεται και μολύνει, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει τον πλανήτη – το μοναδικό σπίτι του – λίγο πριν την ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή του. Ένας τρόπος να κάνουμε κάτι για αυτό είναι η ανακύκλωση.

Ανακύκλωση με απλά λόγια είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας με την οποία χρησιμοποιημένα υλικά, επεξεργάζονται και να παράγουν νέα προϊόντα.

Τι ανακυκλώνουμε:
1. Χαρτί: Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χαρτόνια από συσκευασίες, χαρτί περιτυλίγματος, χάρτινες σακούλες, συσκευασίες από γάλα, χυμούς κ.α
2. Γυαλί : όλα τα μπουκάλια
3. Αλουμίνιο: κουτάκια, ταψάκια, αλουμινόχαρτο.
4. Λευκοσίδηρο: συσκευασίες γάλακτος και τροφίμων
5. Πλαστικό: κεσεδάκια, μπουκάλια, σακούλες, θήκες cd
6. φωτιστικά είδη
7. Μπαταρίες
8. Αυτοκίνητα
9. Ηλεκτρικές συσκευές: οικιακές, ιατρικές, ηλεκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Σε ποιους κάδους ανακυκλώνουμε:
1. Μπλε κάδοι: Πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο. Υπάρχει επίσης ειδικός μπλε κώδωνας μόνο για το γυαλί.
2. Καφέ κάδοι: οργανικά απορρίμματα (φλούδες από φρούτα – λαχανικά), ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα καθώς και φύλλα και γρασίδι.
3. Μοβ κάδος: ρούχα
4. Για τις μπαταρίες υπάρχει ειδικός κάδος μπαταριών.
Τι πρέπει να προσέχουμε:
1. Το χαρτί που ανακυκλώνουμε πρέπει να μην είναι λερωμένο και το μέγεθος του να μην είναι μικρότερο από Α4 κόλλα.
2. Τα κουτιά από τα τρόφιμα και ροφήματα να μην έχουν υπολείμματα.
3. Δεν ανακυκλώνεται το αφρολέξ
4. Δεν ανακυκλώνονται οι βιοδιασπώμενες σακούλες
5. Τα γυαλιά δεν πρέπει να είναι σπασμένα. Σε αυτή την μορφή είναι άχρηστα και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του εργαζόμενου που θα τα συλλέξει.
6. Δεν ανακυκλώνονται συσκευασίες που περιέχουν τοξικές ύλες
7. Τα ανακυκλώσιμα τα ρίχνουμε χωρίς σακούλα μέσα στους κάδους.
Λίγοι από τους άπειρους λόγους που πρέπει να ανακυκλώνουμε:
1. 800.000 τόνοι / έτος χαρτιού χρησιμοποιούνται σήμερα, κάτι αυτό οδηγεί στον αφανισμό τεράστιων δασικών εκτάσεων για την παραγωγή του. Επίσης το χαρτί είναι υλικό που διασπάται δύσκολα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 τόνος ανακυκλώσιμου χαρτιού ‘’σώζει’’ 19 έως 22 δέντρα και εξοικονομεί ενέργεια και νερό σε ποσοστό 40-50 %.
2. Το γυαλί είναι ένα υλικό που δεν αποσυντίθεται όσα χρόνια και να περάσουν.
3. Το αλουμίνιο διαχωρίζεται εύκολα και για την παραγωγή νέων προϊόντων από ανακυκλώσιμο χρησιμοποιείται 5% της ενέργειας από ότι θα απαιτούνταν κανονικά.
4. Οι μπαταρίες περιέχουν συστατικά ιδιαίτερα βλαπτικά για το περιβάλλον και για την υγεία, για αυτό τον λόγο η ανακύκλωση τους και όχι το πέταμα στα σκουπίδια, επιβάλλεται.
5. Με την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και αυτοκινήτων μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών, η ενέργεια και οι πόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πρώτων υλών και δεν μολύνεται το περιβάλλον από βλαβερές ουσίες που περιέχουν
6. Το πλαστικό όπως και το γυαλί δεν διασπάται ποτέ!!! Μένει εκεί και καταστρέφει τα εδάφη, απελευθερώνοντας συγχρόνως στο περιβάλλον τοξικά χημικά που είναι επικίνδυνα για την υγεία και συνδέονται με καρκίνους, γενετικά προβλήματα και άλλες ασθένειες.
Δεν παίρνει πάνω από 5 λεπτά την ημέρα να ξεχωρίσουμε τα σκουπίδια μας. Η ανακύκλωση κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι επιλογή μας αλλά υποχρέωση.

Και αν δεν μας νοιάζει για εμάς ή για τον πλανήτη μας, ας μας νοιάξει για τα παιδιά που έχουμε φέρει σε αυτόν τον κόσμο… Τους οφείλουμε έναν όσο το δυνατόν υγιή πλανήτη.

Ελένη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: